147/1998 Sb.
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 18. června 1998
o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby
Změna: 196/2002 Sb.
Změna: 161/2004 Sb.
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. e) zákona č. 110/1997
Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon"):
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) kritickým bodem technologický úsek, jímž je postup nebo operace
výrobního procesu nebo procesu uvádění potravin do oběhu^1), ve kterých
je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti potraviny a v nichž
se uplatňuje ovládání různých druhů nebezpečí ohrožujících nezávadnost
potraviny s cílem zamezit, vyloučit, popřípadě zmenšit tato nebezpečí,
b) kritickou mezí znaky a jejich hodnoty, které tvoří hranici mezi
přípustným a nepřípustným stavem v kritickém bodě,
c) plánem systému kritických bodů dokument připravený v souladu se
zásadami systému kritických bodů a stanovující způsob ovládání
nebezpečí významných pro porušení zdravotní nezávadnosti potraviny ve
stanovené části potravinového řetězce,
d) systémem kritických bodů systém, kterým se identifikují, hodnotí a
ovládají významná nebezpečí v kritických bodech,
e) nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině,
který může porušit její zdravotní nezávadnost,
f) analýzou nebezpečí proces shromažďování a hodnocení informací o
různých druzích nebezpečí pro zdravotní nezávadnost potraviny a o
podmínkách umožňujících jejich přítomnost v potravině, které jsou nutné
pro rozhodnutí o jejich významu pro nezávadnost potraviny a o jejich
zařazení do plánu systému kritických bodů,
g) ovládacím opatřením jakákoliv činnost, kterou je možno použít k
prevenci nebo k vyloučení nebezpečí ohrožujícího zdravotní nezávadnost
potraviny nebo k jeho zmenšení na přípustnou úroveň,
h) sledováním pozorování a měření stanovených znaků určeným postupem
pro posouzení, zda kritický bod je ve zvládnutém stavu,
i) zvládnutým stavem stav, při němž jsou v kritických bodech dodrženy
stanovené postupy a hodnoty sledovaných znaků jsou v přípustném stavu,
j) ověřovacími postupy posouzení, zda plán systému kritických bodů
účinně ovládá významná nebezpečí a zda se tento plán dodržuje,
k) správnou hygienickou praxí dodržování všech právem upravených
hygienických požadavků a povinností v procesu výroby potraviny a při
jejím uvádění do oběhu a uplatnění hygienických pravidel odpovídajících
obecně uznávanému vědeckému poznání pro dosažení a uchování zdravotně
nezávadných potravin. Ministerstvo zemědělství zveřejní pravidla
správné hygienické praxe ve Věstníku Ministerstva zemědělství České
republiky a v české technické normě,^2)
l) vnitřním auditem systematické a nezávislé hodnocení úrovně systému
kritických bodů a jeho souladu s plánem systému kritických bodů
prováděné pracovníky, kteří nejsou za vytvořený systém kritických bodů
přímo odpovědni.
§ 2
Způsob stanovení kritických bodů
(1) Systém kritických bodů se upravuje
a) v případě výroby potravin pro každý výrobní proces odděleně podle
druhu potraviny, s přihlédnutím ke způsobu a rozsahu výroby potravin v
příslušném potravinářském podniku,^3)
b) v případě uvádění potravin do oběhu pro každý proces uvádění
potravin do oběhu odděleně podle skupiny potravin stejného charakteru,
s přihlédnutím ke způsobu a podmínkám jejich uvádění do oběhu
příslušným potravinářským podnikem.
V rámci systému kritických bodů může provozovatel potravinářského
podniku uplatnit pravidla správné hygienické praxe.
(2) Existuje-li nebezpečí, které je nutno ovládat, a jestliže nebyl
nalezen v daném postupu výroby nebo uvádění do oběhu žádný kritický
bod, přepracuje se tento postup tak, aby kritický bod mohl být
stanoven. Když nebyl kritický bod nalezen ani po úpravě výrobního
postupu nebo při uvádění do oběhu, nelze daný výrobní postup nebo
uvádění do oběhu používat.
(3) Při uplatňování systému kritických bodů ve výrobním procesu nebo
při uvádění do oběhu se při každé úpravě (modifikování) výrobku,
procesu a rozsahu výroby nebo uvádění do oběhu nebo kteréhokoliv kroku
systém kritických bodů přezkoumá a provedou se potřebné změny pro
stanovení kritických bodů.
(4) Při stanovení kritických bodů se postupuje podle zásad a v
postupnosti jejich plnění, uvedených v příloze.
(5) Po vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti provozovatele
potravinářského podniku se provede popis výrobku, sestavení diagramu
výrobního procesu a jeho potvrzení za provozu. Do popisu výrobku se
zahrnou údaje:
a) vztahující se ke zdravotní nezávadnosti, zejména o složení,
biologických, chemických a fyzikálních vlastnostech,
b) o mikrobicidním nebo mikrobiostatickém ošetření (tepelné úpravě,
zmrazování, nakládání, uzení, solení, použití konzervačních látek),
c) o způsobu balení,
d) o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti a vlastnostech
potraviny podmiňujících způsob jejího skladování, včetně dokladů o
správnosti určení data použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti a
podmínek skladování,
e) o způsobu a podmínkách pro uvádění výrobku do oběhu,
f) o technologickém postupu výroby výrobku,
g) o předpokládaném použití výrobku.
(6) Dále se provede analýza nebezpečí, která zahrnuje
a) shromažďování a hodnocení informací o různých druzích nebezpečí a o
podmínkách jejich přítomnosti, jakož i rozhodnutí o zařazení nebezpečí
významných pro porušení zdravotní nezávadnosti potravin do plánu
systému kritických bodů, včetně stanovení ovlá
dacích opatření k jejich prevenci nebo zmírňování,
b) identifikaci těch nebezpečí v plánu systému kritických bodů, jejichž
vyloučení nebo zmenšení na přípustnou úroveň je nezbytné pro výrobu
zdravotně nezávadné potraviny nebo uchování nezávadnosti potravin při
jejich uvádění do oběhu; identifikace nebezpečí se provede podle
1. možného výskytu nebezpečí a stupně jeho závažnosti,
2. kvalitativního nebo kvantitativního hodnocení výskytu nebezpečí,
3. možnosti přežívání a množení mikroorganismů,
4. výskytu a přetrvávání toxinů, nežádoucích chemických látek a
fyzikálních vlastností v potravinách a podle podmínek k tomuto
nebezpečí vedoucích,
c) stanovení ovládacích opatření pro každé z identifikovaných
významných nebezpečí.
(7) Pokud provozovatel potravinářského podniku uplatní pravidla správné
hygienické praxe podle odstavce 1 a analýzou nebezpečí prokáže
schopnost těmito pravidly toto nebezpečí ovládat, může systém a rozsah
kritických bodů těmto pravidlům přizpůsobit.
(8) Pro každý kritický bod se určí jeden nebo více znaků a hodnoty
jejich kritických mezí, které musí být specifikovány. Kritické meze se
uvádějí zejména v hodnotách teploty, času, vlhkosti, pH, aktivity vody
a dále podle výsledků senzorických zkoušek.
(9) Vymezí se systém sledování pro každý kritický bod tak, aby
a) sledování bylo způsobilé odhalit každé ohrožení zvládnutého stavu v
kritickém bodě a umožnilo podle zjištěných údajů včas provést potřebné
seřízení pro zvládnutí výrobního procesu nebo procesu uvádění do oběhu
a předejít překročení kritických mezí,
b) výsledky sledování umožnily seřízení příslušného procesu, a to v
případech, kdy se projevuje pouze nepříznivý trend nebo nadměrné
rozptýlení údajů ještě před dosažením kritické meze,
c) údaje zjištěné při sledování byly zhodnoceny pracovníkem pověřeným
provozovatelem potravinářského podniku a způsobilým k provádění
nápravných činností,
d) záznamy související se sledováním byly podepisovány ve stanovených
intervalech pracovníkem provádějícím sledování a záznamy související s
přezkoumáváním systému podepisovány pracovníkem pověřeným
přezkoumáváním, a to vždy po provedení činnosti,
e) u provozovatele potravinářského podniku nezapsaného v obchodním
rejstříku byl na záznamech uvedených pod písmenem d) podpis
provozovatele potravinářského podniku nebo osoby odpovědné za sledování
v kritických bodech.
(10) Pro každý kritický bod se vypracují nápravná opatření zajišťující
uvedení kritického bodu do zvládnutého stavu ihned, jakmile dojde k
překročení kritické meze. Nápravná opatření zahrnují opatření pro
nakládání s potravinou, nebo skupinou potravin stejného charakteru,
vyrobenou nebo uvedenou do oběhu v nezvládnutém stavu, včetně zjištění,
zda vyhovuje z hlediska zdravotní nezávadnosti. Překročení kritických
mezí a postupy pro nakládání s výrobkem musí být dokladovány v
udržovaných záznamech systému kritických bodů.
(11) Dále se stanoví časový harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních
auditů, kterými se zjišťuje správnost plánu a účinnost systému
kritických bodů. Ověřovací postupy zahrnují zejména
a) ověření správnosti plánu kritických bodů (přezkoumání jednotlivých
prvků plánu, analýza nebezpečí, určení sledovaných znaků, metody a
četnost sledování, hodnoty kritických mezí a nápravná opatření, časový
harmonogram ověřovacích postupů a vnitřních auditů),
b) ověřování metod sledování v kritických bodech při provozování
systému kritických bodů (použití jiných metod, ověřování čidel,
kontrola správnosti),
c) ověřování funkce systému kritických bodů (přezkoumávání systému
kritických bodů a jeho záznamů, přezkoumávání překročení kritických
mezí a způsobu rozhodnutí o nakládání s výrobkem, potvrzení, že
kritické body jsou ve zvládnutém stavu, vyhodnocování dalších
souvisejících informací, výsledků výstupní kontroly, rozborů výrobků,
reklamací).
(12) Vytvoří se systém evidence obsahující dokumentaci, všechny
podklady ze zavádění systému kritických bodů a následné záznamy z jeho
fungování. Evidence zahrnuje:
a) dokumentaci, zejména o
1. vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti provozovatele
potravinářského podniku,
2. specifikaci výrobku,
3. diagramech procesů,
4. analýze nebezpečí včetně ovládacích opatření v kritických bodech,
5. stanovení kritických bodů,
6. stanovení kritických mezí,
7. postupech při sledování,
8. stanovení nápravných opatření,
9. časovém harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů,
b) záznamy, zejména o
1. modifikování systému kritických bodů,
2. sledování v kritických bodech,
3. překročení kritických mezí a souvisejících nápravných opatření,
4. výsledcích použitých ověřovacích postupů a vnitřních auditů,
5. nakládání s výrobkem vyrobeným v nezvládnutém stavu.
(13) Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí potraviny,
uchovává dokumentaci nejméně 1 rok po ukončení výroby dané potraviny a
záznamy nejméně 1 rok po ukončení data minimální trvanlivosti nebo
použitelnosti. U potravin, které se datem minimální trvanlivosti podle
zvláštního právního předpisu^4) nemusí označovat, se záznamy uchovávají
nejméně 1 rok od data jejich výroby, s výjimkou konzumního lihu,
lihovin a ostatních alkoholických nápojů s obsahem alkoholu 10 %
objemových a více a přírodních sladidel^5) v pevném stavu, kde se
záznamy uchovávají nejméně 5 let od data jejich výroby.
(14) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do
oběhu, uchovává dokumentaci a záznamy 1 rok po uvedení potraviny nebo
skupiny potravin stejného charakteru do oběhu.
§ 2a
Ustanovení § 2 odst. 5, § 2 odst. 12 písm. a) bodů 1 až 3 a body 1 až 4
přílohy se nevztahují na provozovatele potravinářského podniku, který
uvádí potraviny do oběhu.
§ 3
Přechodné ustanovení
Výrobce stanoví kritické body v technologii výroby a po ověření jejich
správnosti upraví celkový systém kritických bodů tak, aby odpovídal
požadavkům uvedeným v § 2, a to nejdéle do 31. prosince 1999.
§ 4
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. října 1998.
Ministr:
Ing. Lux v. r.
Příl.
Zásady postupu stanovení systému kritických bodů a postupnost jejich
plnění
Vybraná ustanovení novel
Čl.II vyhlášky č. 161/2004 Sb.
Přechodná ustanovení
(1) Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí
potraviny do oběhu, postupuje při uplatňování pravidel správné
hygienické praxe podle těchto pravidel, která byla do nabytí účinnosti
této vyhlášky zveřejněna Ministerstvem zemědělství ve Věstníku
Ministerstva zemědělství České republiky, a po jejich zapracování do
české technické normy^2) podle § 1 písm. k) postupuje podle této normy.
(2) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do
oběhu, stanoví systém kritických bodů, případně uplatní pravidla
správné hygienické praxe podle § 2 odst. 1, ověří jejich správné
fungování a upraví tento systém nejpozději do 30. dubna 2005 tak, aby
odpovídal požadavkům zákona a této vyhlášky.
1) § 2 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o
změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č.
306/2000 Sb.
2) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně
a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb., zákona č.
102/2001 Sb., zákona č. 205/2002 Sb., zákona č. 226/2003 Sb. a zákona
č. 277/2003 Sb.
3) Čl. 3 bod 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002
ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky
potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a
stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin.
4) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových
výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného
symbolem "e", ve znění vyhlášky č. 24/2001 Sb. a vyhlášky č. 259/2003
Sb.
5) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní
sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem,
čokoládu a čokoládové bonbony.