161/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 30. března 2004,
kterou se mění vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických
bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. e) zákona č. 110/1997
Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona
č. 306/2000 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon"):
Čl.I
Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v
technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb., se mění takto:
1. V § 1 písm. a) se za slova "výrobního procesu" vkládají slova "nebo
procesu uvádění potravin do oběhu^1)".
Poznámka pod čarou č. 1) zní:
"1) § 2 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a
o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č.
306/2000 Sb.".
2. V § 1 písmeno k) včetně poznámky pod čarou č. 2) zní:
"k) správnou hygienickou praxí dodržování všech právem upravených
hygienických požadavků a povinností v procesu výroby potraviny a při
jejím uvádění do oběhu a uplatnění hygienických pravidel odpovídajících
obecně uznávanému vědeckému poznání pro dosažení a uchování zdravotně
nezávadných potravin. Ministerstvo zemědělství zveřejní pravidla
správné hygienické praxe ve Věstníku Ministerstva zemědělství České
republiky a v české technické normě,^2)
2) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně
a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb., zákona č.
102/2001 Sb., zákona č. 205/2002 Sb., zákona č. 226/2003 Sb. a zákona
č. 277/2003 Sb.".
3. V § 2 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 3) zní:
"(1) Systém kritických bodů se upravuje
a) v případě výroby potravin pro každý výrobní proces odděleně podle
druhu potraviny, s přihlédnutím ke způsobu a rozsahu výroby potravin v
příslušném potravinářském podniku,^3)
b) v případě uvádění potravin do oběhu pro každý proces uvádění
potravin do oběhu odděleně podle skupiny potravin stejného charakteru,
s přihlédnutím ke způsobu a podmínkám jejich uvádění do oběhu
příslušným potravinářským podnikem.
V rámci systému kritických bodů může provozovatel potravinářského
podniku uplatnit pravidla správné hygienické praxe.
3) Čl. 3 bod 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002
ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky
potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a
stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin.".
4. V § 2 odst. 2 se za slova "postupu výroby" vkládají slova "nebo
uvádění do oběhu", za slova "výrobního postupu" se vkládají slova "nebo
při uvádění do oběhu" a za slova "výrobní postup" se vkládají slova
"nebo uvádění do oběhu".
5. V § 2 odst. 3 se za slova "výrobním procesu" vkládají slova "nebo
při uvádění do oběhu" a za slova "rozsahu výroby" se vkládají slova
"nebo uvádění do oběhu".
6. V § 2 odst. 5 se slovo "výrobce" nahrazuje slovy "provozovatele
potravinářského podniku".
7. V § 2 odst. 6 písm. b) se za slova "nezávadné potraviny" vkládají
slova "nebo uchování nezávadnosti potravin při jejich uvádění do
oběhu".
8. V § 2 odstavec 7 zní:
"(7) Pokud provozovatel potravinářského podniku uplatní pravidla
správné hygienické praxe podle odstavce 1 a analýzou nebezpečí prokáže
schopnost těmito pravidly toto nebezpečí ovládat, může systém a rozsah
kritických bodů těmto pravidlům přizpůsobit.".
9. V § 2 odst. 9 písm. a) se za slovo "procesu" vkládají slova "nebo
procesu uvádění do oběhu".
10. V § 2 odst. 9 písm. b) se slovo "výrobního" nahrazuje slovem
"příslušného".
11. V § 2 odst. 9 písm. c) se slovo "výrobcem" nahrazuje slovy
"provozovatelem potravinářského podniku".
12. V § 2 odst. 9 písm. e) se slovo "výrobce" nahrazuje slovy
"provozovatele potravinářského podniku".
13. V § 2 odst. 10 věta druhá zní: "Nápravná opatření zahrnují opatření
pro nakládání s potravinou, nebo skupinou potravin stejného charakteru,
vyrobenou nebo uvedenou do oběhu v nezvládnutém stavu, včetně zjištění,
zda vyhovuje z hlediska zdravotní nezávadnosti.".
14. V § 2 odst. 12 se slova "ve výrobním procesu" zrušují a slovo
"výrobce" se nahrazuje slovy "provozovatel potravinářského podniku".
15. V § 2 odstavec 13 včetně poznámek pod čarou č. 4) a 5) zní:
"(13) Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí potraviny,
uchovává dokumentaci nejméně 1 rok po ukončení výroby dané potraviny a
záznamy nejméně 1 rok po ukončení data minimální trvanlivosti nebo
použitelnosti. U potravin, které se datem minimální trvanlivosti podle
zvláštního právního předpisu^4) nemusí označovat, se záznamy uchovávají
nejméně 1 rok od data jejich výroby, s výjimkou konzumního lihu,
lihovin a ostatních alkoholických nápojů s obsahem alkoholu 10 %
objemových a více a přírodních sladidel^5) v pevném stavu, kde se
záznamy uchovávají nejméně 5 let od data jejich výroby.
4) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových
výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného
symbolem "e", ve znění vyhlášky č. 24/2001 Sb. a vyhlášky č. 259/2003
Sb.
5) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní
sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem,
čokoládu a čokoládové bonbony.".
16. V § 2 se doplňuje odstavec 14, který zní:
"(14) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do
oběhu, uchovává dokumentaci a záznamy 1 rok po uvedení potraviny nebo
skupiny potravin stejného charakteru do oběhu.".
17. Za § 2 se vkládá nový § 2a, který zní:
"§ 2a
Ustanovení § 2 odst. 5, § 2 odst. 12 písm. a) bodů 1 až 3 a body 1 až 4
přílohy se nevztahují na provozovatele potravinářského podniku, který
uvádí potraviny do oběhu.".
Čl.II
Přechodná ustanovení
(1) Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí nebo uvádí
potraviny do oběhu, postupuje při uplatňování pravidel správné
hygienické praxe podle těchto pravidel, která byla do nabytí účinnosti
této vyhlášky zveřejněna Ministerstvem zemědělství ve Věstníku
Ministerstva zemědělství České republiky, a po jejich zapracování do
české technické normy^2) podle § 1 písm. k) postupuje podle této normy.
(2) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do
oběhu, stanoví systém kritických bodů, případně uplatní pravidla
správné hygienické praxe podle § 2 odst. 1, ověří jejich správné
fungování a upraví tento systém nejpozději do 30. dubna 2005 tak, aby
odpovídal požadavkům zákona a této vyhlášky.
Čl.III
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vstupu smlouvy o přistoupení České
republiky k Evropské unii v platnost.
Ministr:
Ing. Palas v. r.